BLOG | Elke foto vertelt een verhaal

 

Elke foto vertelt een verhaal! Zo ook deze foto bij deze blog, ze vertellen een verhaal, mijn verhaal. Het verhaal over een angst die er tot ongeveer mijn 4de nog niet was maar daarna in mijn leven is mee gereisd en nog steeds met mij mee lift. Het verhaal over mijn angst voor ballonnen.

 

Ballonnen, ik heb er al veel en vaak over geblogd en dan vooral mijn innige, diepgewortelde angst ervoor. Zolang als ik mij kan herinneren heb ik een niet te beste relatie met deze opblaasbare, onvoorspelbare en knallende dingen. Lang heb ik mij ervoor geschaamd, de angst proberen te verbloemen, te verstoppen, proberen de ballonnen de vermijden en vooral er niet over durven te praten of het überhaupt aan iemand durven te vertellen.

 

Niet altijd makkelijk

Het is niet altijd makkelijk om een angst te hebben die niet iedereen herkent en die maatschappelijk soms als toch een beetje raar wordt gezien. Als kind zijnde mag je bang zijn, bang voor de ballon, voor de knal, voor het onvoorspelbare en onverwachtse, maar hoe zit het als je volwassen bent? Vroeger werd ik wel eens gepest met deze angst en op verjaardagen als er spellen met ballonnen werden gedaan, zat ik het liefste als een stil muisje met mijn vingers in de oren ergens veilig weggekropen in een hoekje te wachten en te hopen dat de ballonnen snel het leven lieten, zodat ik daarna helemaal verkreukt maar opgelucht uit de hoek kon komen. Nu als volwassen ga ik niet meer proberen om mij in een hoekje te verstoppen, de hoek is te klein en ik iets te groot, maar mijn vingers in de oren dat blijft. Als er een ballon in mijn buurt komt dan gaan al mijn alarmbellen af, krijg ik de neiging om weg te vluchten en voor ik het weet vind ik mijn vingers terug in mijn oren.

 

Verandering

Toch is er in de loop der jaren natuurlijk wel wat veranderd. Door erover te schrijven, mijn verhaal te vertellen en door ervaringen en gevoelens te delen weet ik dat mensen het accepteren dat het bij mij hoort. De taboe bespreekbaar maken en mijn angst toe te laten al is schaamte toch nog iets wat soms overheerst. Inmiddels ben ik zover dat ik samen in een ruimte kan zijn waar ballonnen zijn, zolang ze maar niet te groot zijn opgeblazen, ergens veilig hangen, vooral niet rond dolen en al helemaal niet de intentie hebben om te gaan knallen, ja dan kan ik ze enigszins wel aan. Ook een kleine opgeblazen ballon, durf ik vast te houden en dat is al heel wat. 

 

De taboe doorbreken, kenbaarheid geven aan, mijn angst onder ogen komen, het bespreekbaar maken en leren voelen wat het met me doet, dat was een van mijn doelstellingen toen ik begon met het delen van mijn verhalen over deze angst. En door de lezende ogen, de luisterende oren, de begripvolle reacties, motiverende gesprekken en door de haptotherapie heb ik geleerd dat de angst er mag zijn als een stukje van mij en dat ik mij hiervoor niet hoef te schamen.  

 

Rode ballon

Tijdens een van mijn eerste haptotherapie sessie kreeg ik een rode ballon, on-opgeblazen, dus er kon niets gebeuren, toch? Met trillende handen pakte ik de ballon vast en daardoor ook mijn angst, het werd tastbaar en ik had het zomaar vast. Misschien klinkt dit stukje een beetje gek voor iemand die deze angst niet kent, maar het was een hele overwinning. Een overwinning op mijzelf en op de jarenlange angst. Daarna volgende nog de nodige stappen om de angst wat meer te omarmen. Deze angst zit te diep geworteld om er helemaal bij te kunnen maar wie weet raakt hij toch nog een keer los en tot die tijd hoort het gewoon bij mij.

 

De rode ballon ik heb hem nog steeds, als stimulans, als aandenken aan deze eerste stap en als herinnering welke drempel ik voor mij verlaagd hebt om deze angst aan te gaan, bespreekbaar te maken en om mijn gevoel te delen met mensen om mij heen.

 

De rode ballon, hij ligt in een kistje, misschien wel wachtende op het juiste moment om voorgoed af te rekenen met mijn angst. Maar tot die tijd blijf hij veilig on-opgeblazen in het kistje en blijf ik mijn verhalen delen, bespreken en omarm ik mijn angst als een stukje mij.

 

Elke foto vertelt een verhaal! Ze vertellen een verhaal, mijn verhaal!

 

-xxx-

Reactie schrijven

Commentaren: 0