BLOG | Beater iets moeis te verleeze, beater verleeze dan dat ge 't noeit het gehad

Soms is ’t beater iets moeis te verleeze, beater verleeze dan dat ge ’t noeit het gehad.

Zomaar een klein stukje tekst uit het liedje Heilige Anthonius van Rowwen Heze. Een stukje tekst wat vaak in mijn hoofd speelt en waarin een kern van waarheid zit. Ook al is het verlies soms nog zo zwaar, het is beter iets te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad.

 

Onlangs was ik mijn baby- en jeugdfoto’s opnieuw aan het inplakken. Ja ik weet het is 2019 en de digitale fotoboeken bestaan al lang, maar niets is zo mooi om oude foto’s in hun waarde te laten en in te plakken in een boek vol herinneren. Herinneringen aan vroeger, herinneringen aan hoe we er toen uitzagen, wat voor kleren we droegen, welke te gekke kapsel we hadden en hoe de kleuren bruin, groen en oranje als mode gezien werd. Maar ook herinneringen aan mensen die al te lang niet meer in mijn en ons leven zijn, maar die altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Mijn moeder, mijn opa’s, oma’s en een tante. Foto’s die deze tijd weer even terugbrengen, naar toen ze nog leefde, de hele wereld nog voor mij lag en ik nog niet besefte dat het leven eindig zou zijn en we soms afscheid moesten gaan nemen van dierbare mensen om ons heen.  

 

Aanstaande zaterdag 16 februari is het alweer 28 jaar geleden dat mijn opa stierf. Mijn opa was de eerste waarvan ik echt bewust afscheid moest nemen en waardoor het woord overlijden en dood een begrip kreeg. In de vijf jaar daarna moest wij in een korte tijd afscheid nemen van al mijn opa’s en oma’s op leeftijden die nu nog als jong en hip beschouwd zouden worden (respectievelijk 57, 60 en 70 jaar). Ook mijn moeder die in 2004 op haar 49ste overleed en nog volop in het leven stond en waarmee ik, en ik weet vele met mij, nog veel meer dingen had willen delen, doen en beleven. En in 2012 moesten we afscheid nemen van een tante op 57 jaar leeftijd. Allemaal jong en allemaal stuk voor stuk voor mij hele belangrijke, mooie, lieve mensen waarvan ik stukjes herinnering in mij mag meedragen.  

 

En op deze dag, Valentijdsdag, de dag van de liefde, denk ik aan iedereen die ik lief heb. Niet alleen op deze dag, maar het hele jaar door. Mensen die nu nog dichtbij mij staan, naast en achter mij, mensen die ik in mijn hart heb gesloten maar ook de mensen waarvan ik afscheid heb moeten nemen en die voorleven als liefdevolle en warme herinneringen.

 

Hoe mooi is het dat ik zoveel mensen in mijn leven heb en nog meer mensen in mijn leven heb mogen hebben. Met de muziek van Rowwen Heze op de achtergrond, het liedje over Heilige Anthonius met daarin die ene zin, soms is ’t beater iets moeis te verleeze, beater verleeze dan dat ge ’t noeit het gehad!

 

Heb lief en bedenk het is beter iets te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad!

 

Liefs –xxx– 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    margriet de lange (vrijdag, 15 februari 2019 06:05)

    weer een mooie tekst alleen 14 februari heeft voor mij een heel andere betekenis gekregen 3 jaar geleden is mijn vader op deze dag overleden