BLOG | 2017 - een terugblik

30 december 2017, de laatste dagen van het jaar zijn aangebroken. Nog één dag te gaan en hoewel ik het liefste wil dat die laatste dag van december net zo snel voorbij vliegt als het hele afgelopen jaar, is dit ook even een mooi moment om even op pauze te drukken en stil te staan. Stil te staan en terug kijkend op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt gedaan, welke hoogte- of diepte punten waren er, welke uitdagingen en mensen kwamen op mijn pad en welke geluksmomenten waren er. Ook de vele  leermomenten mogen dan niet vergeten worden en vooral wat neem ik hiervan mee naar het volgend jaar of misschien wat juist niet.

 

Om het hele jaar te gaan beschrijven, daar doe ik denk ik niemand een plezier mee. Over het algemeen zien sommige dagen er hetzelfde uit, misschien haast saai of zoals vaak hoe een doordeweekse dag er bij mij uitziet, vooral vol met afspraken. Toch wil ik in deze laatste blog van dit jaar een paar momenten beschrijven die ik het afgelopen jaar ook al heb belicht in de verschillende

blogs.

 

In 2017 heb ik ruim 20 blogs geschreven

In al deze veelal persoonlijke blogs heb ik mensen willen inspireren, taboes willen doorbreken en laten zien wat het is om een niet

alledaagse angst te hebben. Ook wil ik mensen meegeven dat je positief in het leven kunt staan, ondanks je beperkingen, pijn of handicap. Het bloggen maakt voor mij dingen bespreekbaar waarvoor ik mij schaam of ongemakkelijk bij voel, maar waarbij ik merk dat als je het deelt, je toch niet zo raar of gek bent als dat jezelf denkt. Gedeelde smart is tenslotte halve smart.

 

In 2017 ben ik begonnen met IPL behandelingen

Was ik vorig jaar al begonnen met IPL behandelingen om van mijn haren op mijn benen en oksels af te komen, besloot ik in het afgelopen jaar om deze behandeling ook in mijn gezicht te laten doen. Onzeker om het te benoemen en lang getwijfeld, heb ik toch hierover een blog geschreven om de taboe voor mijzelf maar mogelijk ook voor andere te doorbreken. Het hebben van overmatig haargroei op je gezicht waar normaal bij mannen alleen de nodige haren groeien is vaak toch iets wat je het liefst voor jezelf houdt. Ik ben blij dat ik het uiteindelijk gedeeld heb, zodat het makkelijker wordt om erover te praten en te weten dat ik hierin niet de enige ben. Mijn benen en oksels zijn bijna klaar en in het gezicht heb ik mijn 2de behandeling gehad, met al wat lichte resultaat. Ik weet dat er nog wat behandelingen nodig zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in.

 

In 2017 ging ik verder met mijn ballonnen- en knalangst

Zoals jullie veelvuldig konden lezen ben ik eind 2016 begonnen om de confrontatie aan te gaan met mijn grootste angst – ballonnen en knallen – d.m.v. haptotherapie. Ook over de vervolgstappen en de vorderingen die ik hierin maakte schreef ik meerdere blogs. En, ondanks dat ik nu met oudejaarsdag voor de deur in een soort van alertheid en spanning zit, schrik en bang ben voor iedere knal die ik hoor, ben ik enorm trots op wat ik hierin het afgelopen jaar al heb bereikt. Een opgeblazen ballon vasthouden was eerst een no-go, nu durf ik het zelfs aan om met ze in een ruimte te zijn, ze zelf redelijk op te blazen en dicht te knopen. De angst en paniek voor de groot opgeblazen ballonnen en knallen heb ik nog niet helemaal onder controle, maar ook hierin zal ik volgend jaar samen met de haptotherapeut aan verder gaan werken en gaan zoeken hoe we deze angst het beste kunnen omarmen.

 

In 2017 strubbelde mijn lichaam af en toe een beetje tegen

Mijn lichaam strubbelde afgelopen jaar af en toe een beetje tegen, maar wie mij kent weet dat ik niet de gewoonte heb om hierover te klagen. Gelukkig weet ik van mij zelf dat ik redelijk positief in het leven sta en daardoor om kan gaan met alles wat ook hier op mijn pad kom. Het gebrek aan een aantal vitamines zorgde ervoor dat de medicijnen bijgesteld moesten worden en ook de moeheid en hoofdpijn is net als een boemerang, na het slikken van een ibuprofen is het weg, maar het komt hoe dan ook terug. Met dank aan mijn fysiotherapeut bleven mijn spieren redelijk soepel, al wil een hardnekkige ribspier en overbelaste armspier zich iets minder snel onder controle laten krijgen. Voor mijn polsen kreeg ik onlangs aangepaste spalken, waardoor ik hoop volgend jaar minder last te hebben van overbelasting in mijn polsen c.q. armen. Naast de fysio-, ergo-, oedeem-, bindweefstel-, en haptotherapieën, ga ik volgend jaar in overleg met de revalidatiearts een 12 weken durende handtherapie volgen om de spieren rondom mijn polsen te gaan versterken. Ook op lichamelijk vlak wordt dus hard gewerkt om het beste uit mijzelf te halen.

 

In 2017 heb ik veel over mijzelf geleerd

Ik heb geleerd dat ik kwetsbaar mag zijn, onzeker, bang, dat je, je emoties af en toe best mag laten zien en vooral dat ik meer mag gaan geloven in mijn eigen kunnen, kracht en in wie ik ben. Angst, onzekerheid, kwetsbaarheid, moed, lef, liefde, aandacht, kracht het mag er allemaal zijn, kortom ik mag er zijn!

 

Dankbaar

Dankbaar ben ik voor alle mooie, lieve en inspirerende mensen om mij heen. Voor alle mensen die met mij meewandelen op mijn pad en of dit nu in stilte is of met een goed gesprek of advies. Dankbaar voor al hetgeen ik kan delen of bespreekbaar kan maken en voor het begrip en acceptatie die ik voel in het zijn wie ik mag zijn met al mijn misschien ietwat gekke dingetjes en bedankt voor alle lieve, mooie en positieve gesprekjes. Het maakt dat het voor mij een mooi jaar is geweest en hopelijk dat jullie in 2018 weer mee willen wandelen op mijn pad om een nog betere versie van mijzelf te worden.

 

Dank jullie wel allemaal!

 

Met deze woorden sluit ik mijn laatste blog van het jaar af, op naar een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden, doelen, kansen en het maken van mooie nieuwe herinneringen!

 

Ik wens jullie allemaal een mooi, gelukkig, gezond, liefdevol en vooral inspirerend 2018 toe!

 

Lieve groetjes Sabrina

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Karen Bosmans-Bovens (zondag, 31 december 2017 10:00)

  Topper�

 • #2

  vd Ploeg (zaterdag, 06 januari 2018 00:15)

  Mooi geschreven!!

 • #3

  Riet H. uit SW. (zaterdag, 20 januari 2018 23:11)

  Sabrina, wat een jaar sluit je weer af, ik leer je steeds beter kennen.
  Wat kun jij het mooi verwoorden.
  Ik heb veel bewondering voor jou.

  Ook ik wens jou alle goeds voor 2018.
  Liefs Riet.