BLOG | Beauty taboe: overbeharing

Overbeharing bij vrouwen een onderwerp waar nog veel taboe op rust. Toch wil ik hier aandacht voor vragen, zodat de taboe hierop minder wordt. En net zoals ik toentertijd voor het eerst over mijn ballonnenfobie schreef en dit met jullie deelde, vind ik het ook nu super spannend om dit te schrijven en te delen. Waarom? Omdat ik hier zelf namelijk last van heb.

 

Overbeharing bij vrouwen oftewel hirsutisme is een term die gebruikt wordt als je last hebt van haargroei op plekken waar normaal gesprokken alleen mannen dit hebben zoals bijvoorbeeld op je armen, benen, kin of bovenlip. Of ik ook echt last heb van hirsutisme weet ik niet zeker, maar wat ik wel zeker weet is dan ik ook in de categorie val met haargroei in mijn gezicht op plekken waar normaal alleen mannen iets van haren horen te krijgen. Iets waarvoor ik mij schaam en iets wat mij soms nog onzekerder maakt als wat ik al ben. Maar ik heb geluk, er is iets aan te doen.

 

Zelf ben ik al een aantal jaren onder behandeling van een huidtherapeut voor mijn lymfoedeem en bindweefseltherapie, iets wat voor mij de drempel toch een klein beetje kleiner maakte, al vond ik het evengoed enorm spannend om dit onderwerp te bespreken. Eenmaal de schaamte voorbij voelt het bespreken en benoemen van je probleem, waar je mee zit of waar je tegenaan loopt als een enorme opluchting. Er zijn altijd mensen die naar je verhaal willen luisteren en je willen helpen. Gelukkig ben ik gezegend met heel veel lieve mensen om mij heen, die mij willen helpen, het beste uit mij weten te halen, die mij laten groeien en vooral die mij laten zijn in wie ik ben met soms alle mijn ongemakkelijkheden.

 

Nu ik deze drempel ben overgestapt kan er begonnen worden met de behandeling, in mijn geval met IPL-behandelingen. IPL (Intense Pulsed Light) zorgt ervoor dat door licht en warmte de nieuwe haren vernietigd worden en er zo minder of helemaal geen haren meer terug groeien op plekken waar je ze liever niet hebt. De IPL methode wordt al bij mij toegepast op mijn benen en oksels en ik ben erg blij met het resultaat. Het voordeel bij je benen en oksels is dat ze niet zichtbaar zijn, bedekt onder een laag kleding en in mijn geval als koukleum een hele dikke laag kleding. Hoe anders is dat in je gezicht, een dikke laag kleding gaat niet werken en zelf gebruik ik ook geen dikke laag make-up.

 

Maar goed om het behandeltraject op te starten moet ik mijn pincet om de haartjes eruit te trekken met rust laten. Voor een goede behandeling moeten de haartjes groeien en in dit traject is dit misschien wel de moeilijkste opgave. Ik heb een blanke huid en donkere haartjes, dus al snel komen ze toch tevoorschijn. Een ongelukkige combinatie voor de zichtbaarheid, maar een gelukkige combinatie voor de behandeling. Volgende week begin ik met de behandelingen en ook al weet ik dat het een paar maanden zal gaan duren, uit ervaring weet ik dat er meestal na de 2de of 3de behandeling al wat minder haartjes terug komen.

 

Ik heb lang getwijfeld of dat ik dit wel of niet ging delen, maar ondanks dat ik het super spannend vind en het mij toch ook weer een stukje kwetsbaar maakt, wil ik dit wel delen. Waarom? Om de schaamte voor mijzelf te overwinnen en in de hoop deze taboe een beetje te doorbreken. Wetende dat ik echt heus niet de enige ben die hier last van heeft.

 

Ik hoop door het schrijven en delen van mijn blogs dat ik mensen kan inspireren dat – al is je angst, probleem of iets waar je mee

zit – nog zo groot het is een verademing als je het kunt delen en er zijn altijd wel mensen om je heen die je willen helpen en je laten inzien dat je toch niet zo gek of raar bent als dat je misschien zelf in eerste instantie denkt.

 

Bij deze ook een dank je wel aan Evelien en Tessa van Huidzorg Horst dat ik mij zo op mijn gemak mag voelen zodat ik het voor mijzelf uiteindelijk bespreekbaar heb durven maken en dat we samen kunnen gaan werken om een pluk-, scheer- en haarvrij zone te creëren.

 

En terwijl ik dit aan het type ben en denk wat een lang verhaal, komt er ook een rust en een warmte over mij heen. Warmte om te weten en te beseffen dat ik zoveel lieve mensen om mij heen heb die mij helpen om het beste in mijzelf naar boven te halen. Of dit nu gaat over mijn angst voor ballonnen, de overbeharing, mijn beperkingen of gewoon omdat je mij stimuleert en accepteert in wie dat ik ben en in wie ik mag zijn. Ik voel mij dankbaar, gezegend, trots en liefdevol met zoveel lieve mensen om mij heen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0