BLOG | Angst als inspiratie

Vaak wordt ik geïnspireerd voor het schrijven van blogs door mijn eigen gedachtenkronkels, door persoonlijke ontwikkelingen, mijn gevoel of gewoonweg over de dingen die ik in mijn leven meemaak.

 

Angst is er voor mij ook zo een van. Iedereen heeft wel één of meerdere angsten, is ergens bang voor of vind op zijn allerminst iets niet prettig. Heb je er zelf geen last van, dan ken je waarschijnlijk wel één of meerdere mensen om je heen die er misschien in meer of mindere mate wel last van hebben.

 

Mijn angst voor ballonnen, het gaf mij al meerdere keren inspiratie voor het schrijven van blogs. In het begin door te schrijven en te delen dat ik een heuse ballonnenfobie heb. Wat was het eng om te delen maar blij dat ik het uiteindelijk toch heb gedaan. Geschreven en gedeeld om de schaamte te overwinnen, de taboe te doorbreken en kenbaarheid te geven aan een niet alledaagse angst. Te merken dat je niet de enige angsthaas bent met, voor jou gevoel, een vreemde fobie en dat mensen je begrijpen en je accepteren zoals je bent. Door het te delen heb ik zoveel moed en kracht gevonden om het bespreekbaar te maken en middels therapie de confrontatie met mijn angst aan te gaan. Inmiddels zijn we een paar maanden en verschillende blogs over de stappen die ik momenteel hierin aan het zetten ben, verder. Ik zit op de goede weg, ben er nog niet maar ik kom er wel. Op weg naar het overwinnen van deze angst!

 

Deze weg en de angst die mijn inspiratie geeft, wie had dat voor een jaar geleden gedacht. Alleen al bij het woord ballon schoot ik al in een soort van stress gemengd met paniek en angst. Een lege ballon vast houden, laat staan een met lucht, dat was een no-go en over in een ruimte zijn met ballonnen dat ging mijn gedachten ver te boven. Inmiddels durf ik al in een ruimte te zijn waar ook ballonnen zijn – al ben ik nog niet helemaal op mijn gemak bij de bewegende varianten –, durf ik een opgeblazen ballon vast te houden, zelf al de ballon te voorzien van kleine beetjes lucht en lukt het mij ook nog om ze daarna dicht te knopen. Voor vele klinkt dit als iets heel gewoons, niets engs, als peanuts, maar voor mij is dit al een hele overwinning waar ik onwijs trots op ben.

 

Voor de grotere opgeblazen ballonnen, de knallende ballonnen, de weggeefballonnen in restaurants, winkels of op markten en voor de kunstzinnige ballonnenvouwers is de angst nog iets te groot. De weggeefballonnen – weet trouwens niet of ze zo heten – kom je vaak onverwachts tegen net zoals de ballonnenvouwers. Ik vind het knap dat ze van zo’n langwerpige ballon een hond, bloem, zwaard of iets anders creatiefs kunnen vouwen, maar mijn enthousiasme heeft het nog niet en ik ga er nu nog even liever met een boogje aan voorbij.

 

Door het te delen, bewust te worden wat angst met je doet en door de therapie ben ik gaan nadenken wat mijn angst precies is, hoe is het ontstaan en vooral wat de angst met mij doet. Hoe het mij soms beperkt en belet om dingen te doen maar ook hoe je erop reageert. In mijn geval als een kip-zonder-kop die iets te veel praat, met een hartslag waar je u tegen zegt en met zenuwen die door mijn lichaam gieren. Tel daarbij nog wat klamme handen en spieren die je ineens voelt waarvan je het bestaan niet eens wist, bij op en de angst is aanwezig. Maar het is nu juist ook deze angst die mij intrigeert en mij nieuwsgierig maakt. Intrigeert waarom je zo bang kunt zijn voor ogenschijnlijk iets heel simpels en iets waar vele toch plezier van hebben en nieuwsgierig naar de grens die we opzoeken tijdens de therapie en daarbuiten. Nieuwsgierig naar wat er achter de grens ligt die we iedere keer weer een stukje proberen te verleggen. Soms kan ik er nog niet helemaal de vinger op mijn gevoel en vragen leggen en zal ik ook nog de nodige hobbels op mijn weg tegen komen die ik wil nemen, maar ik weet zeker dat ik aan het einde van mijn overwinning kan zeggen ik heb het gedaan, ik ben de confrontatie aangegaan, de angst aangepakt en ik ben blij dat ik ooit ben begonnen met mijn angst te delen en om het voor mijzelf bespreekbaar te maken. Wie weet kan mijn verhaal ook voor andere inspirerend werken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0