BLOG | Angsten overwinnen - deel 2

Voor een tijdje terug schreef ik de blog angsten overwinnen is simpelweg beginnen. Daarin beschreef ik het begin dat ik heb gemaakt en de eerste stappen die ik heb gezet om van mijn angst voor ballonnen en knallen af te komen.

 

Inmiddels zijn we alweer een paar weken en een paar sessies verder en dus tijd voor een blog-update. Hoe gaat het, waar sta ik en hoe ver ben ik in de overwinning. Schreef ik in mijn eerste blog dat ik een ballon met een beetje lucht erin met trillende handen en een stijf staand lichaam vast durfde te houden, inmiddels zijn we al op het punt aangekomen dat ik met meerdere ballonnen in een ruimte durf te zitten en zijn we zelfs nog een stapje verder gegaan naar het knallen van kleine ballonnen. De eerste ballonnen waren wel een paar weken oud, maar voor iemand die al bang is en schrikt van een knal van een klapperpistooltje, is dit al een hele overwinning. Vorige week zijn we overgegaan op het laten knallen van verse nieuwe klein opgeblazen ballonnen. Klein misschien voor ieders begrip, maar groot genoeg voor mij. En dat zonder dat ik gillend ben weg gerend en zonder vingers in de oren. Een hele nieuwe ervaring maar ook nu weer een overwinning op mijzelf en op mijn angst.

 

Hierna was ik vastberaden en voelde ik mij sterk genoeg om zelf een ballon kapot te prikken, maar dat bleek toch nog net een stap te ver. In mijn ene hand de ballon in de andere hand een naald, twee van mijn angsten bij elkaar. De bedoeling was dat beide elkaar zouden treffen en ik niets meer van de ballon heel zou laten. Maar op het moment suprême durfde ik toch niet meer. De angst nam het van mij over en blokkeerde mijn heldhaftige poging. Misschien kwam het toch iets te dichtbij of was ik toch te bang voor het gevoel van een knappende ballon. Hiermee ga ik in ieder geval nog aan de slag en ik weet ook dit gaat mij lukken en als het niet lukt is het ook prima, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

 

Als ik terug kijk, heb ik in ruim vijf maanden tijd al heel wat stappen in de goede richting gezet. Wie voor vijf maanden terug gezegd zou hebben dat ik in één ruimte zou zitten met ballonnen, die had ik niet geloofd. Wie zou zeggen dat ik er nog steeds zou zitten als er ballonnen kapot geprikt gingen worden, die had ik al helemaal niet geloofd. Maar je ziet niets in onmogelijk en met het geloof in jezelf, doorzetting en het probleem willen aanpakken kom je een heel eind. Ook de juiste begeleiding en therapie hierbij is van belang en ik heb de juiste therapie voor mij hierbij gevonden. Daarvoor een dank je wel voor Yvonne, die mij hierin begeleid en die vooral heel veel geduld met mij heeft, mij goed aanvoelt in wat ik wel of niet aan kan en welke stappen ik kan zetten om toch iedere keer mijn grens weer wat meer op te zoeken en deze steeds meer durf te verleggen. Mij laat inzien dat het misschien toch niet zo eng is als wat ik al die jaren heb gedacht en hoe hiermee om te gaan. En natuurlijk ook een dank je wel aan iedereen die dit leest en mij hierin steunt, mij accepteert zoals ik ben en laat zien dat deze angst niet gek of raar is.

 

De sessies gaan met een lach en zo nu en dan heel wat tranen, maar ik ben vastberaden om door te zetten. Angst is iets wat vaak zo diepgeworteld zit, maar ik ben op de goede weg. Ondanks dat ik er nog niet ben en nog heel wat stappen moet nemen, voelt het goed en heb ik meer dan ooit er vertrouwen in dat het goed gaat komen.

 

Ik blijf mijn ervaringen en verhalen delen in de hoop dat ik mensen kan inspireren om je angsten of gevoelens te delen, erover te praten en misschien zelfs zoals ik het doe de confrontatie aan te gaan. Hoe gek, raar, apart jezelf misschien ook je angst vind. Ik heb mij jaren geschaamd voor mijn angst en ben er vaak mee gepest en ook nu nog schaam ik mij er soms voor, maar ik merk dat door het te delen en de confrontatie aan te gaan dat er begrip is en soms ook herkenning. En daarnaast krijg ik wat meer rust en inzichten, die mij de goede kant op helpen om uiteindelijk te kunnen zeggen, ik ben de confrontatie aangegaan met mijn angst en wat voelt het goed!

 

Hoe het verder gaat, lees je binnenkort in deel 3. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0