BLOG | Angsten overwinnen - deel 1

Angsten overwinnen is simpelweg beginnen. Zo gemakkelijk als deze zin klinkt zo moeilijk is het om een diepgewortelde angst te overwinnen. Waar begin je, hoe pak je het aan, wat is de beste manier en vooral een belangrijke vraag ben je er klaar voor om geconfronteerd te worden met je angst.

 

Ik heb al in meerdere blogs mijn angst voor ballonnen beschreven en gedeeld. Ik ben geen ballonnen liefhebber en vind dan ook echt alles eng aan een ballon met als toppunt het piepende, knarsende en vooral knallende geluid dat ze kunnen maken. Ik krijg het er Spaans benauwd van. Met de carnaval voor de deur duiken ze nu massaal weer overal op, doodeng. Mijn angst komt dan ook in deze periode weer wat meer om de hoek kijken. Maar ik heb een begin gemaakt met zoals deze quote zegt, angst overwinnen is simpelweg beginnen. Al heeft het woord simpelweg toch zo’n pak-en-beet 34 jaar geduurd.

 

Ooit, jaren geleden, heb ik een dappere poging gedaan om van deze angst af te komen, maar zoals gemerkt poging mislukt. Ik volgde een viertal sessies bij een psycholoog waarbij tijdens deze therapie niet echt werd ingegaan op het gevoel wat de angst met zich mee bracht en hoe ik het beleefde maar om er zo snel mogelijk een einde aan te maken. Er werden een paar ballonnen opgeblazen en de sessies eindigde steevast met het kapot prikken van de net opgeblazen ballonnen. Gegarandeerd zorgde dit voor een knallend einde maar geen einde aan mijn angst. Achteraf gezien was ik er toentertijd ook nog niet helemaal klaar voor om die strijd aan te gaan en deze aanpak was iets wat dus niet echt bij mij past.

 

Nu jaren later en doordat ik het steeds meer ben gaan delen en daardoor mijn schaamte iets meer aan de kant heb durven te zetten, durf ik het weer aan om deze angst aan te pakken. Ik ben meer dan ooit klaar om te confrontatie niet meer uit te weg te gaan, maar het probleem aan te pakken, terug te gaan naar de kern, te voelen wat zo’n ballon met mij doet en wat ik daarbij precies voel en ervaar. Zoals eerder beschreven doe ik dit d.m.v. haptotherapie, iets wat goed bij mij past, waarbij het goed voelt en waarbij we vooral niet te snel gaan maar in langzame stappen, in mijn eigen tempo, luisteren naar wat de angst nu precies met mij doet. Welk gevoel roept het op en wat is het wat mij zo bang maakt en is dit allemaal wel reëel. De eerste stappen heb ik inmiddels gezet en ik ben nu bij het punt waarbij ik een ballon met een klein beetje lucht erin vast durft te houden en aan durf te raken. Wel met trillende handjes en een lichaam dat straks staat van de spanning, maar ik doe het en ik durf het! Het klinkt voor de meeste als iets gewoons, iets kleins, iets normaals en iets simpels maar voor mij is dit een hele overwinning op mijzelf en op mijn angst.

 

Angsten overwinnen is simpelweg beginnen, ik ben eraan begonnen en ga deze uitdaging en confrontatie aan en iedere stap is weer een stap vooruit, dichterbij mijn doel mijn angst overwinnen. Het begin is gemaakt en ja ik vind het doodeng, maar ik pak het aan, ik kan dit en vooral ik doe het!

 

Deel 2 wordt nog vervolgd

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0