BLOG | Globophobia, bizar, vreemd of toch een tikkeltje raar

Mijn angst voor ballonnen en knallen, ik heb er al meerdere items over geschreven. Ook in deze blog wijd ik er weer aandacht aan. Recent kwam ik een artikel tegen met de meest bizarre, gekke en vreemde angsten die je liever niet wilt hebben. Ook globophobia, zoals de angst voor ballonnen met een mooi woord wordt genoemd, kom je in dit soort lijstjes vaak tegen.

 

Bizar, gek of vreemd? Soms vraag ik mij af waarom de ene angst wat meer maatschappelijk geaccepteerd is en de andere als een tikkeltje raar, vreemd of bizar gezien wordt. Oké het is misschien dan ook wel een tikkeltje raar en niet alledaags en ja de schaamte ervoor zit er ook, maar iedere angst is een angst. Bang zijn voor iets wat door de meerderheid als iets leuks, vrolijks of feestelijk gezien wordt, kan je dan toch geen angst aanjagen. Ondanks dat ik de bezitter ben van deze angst is er ook iets dat mij naast de angst ervoor mij nieuwsgierig maakt. Wat is het precies wat me bang maakt en waarom? Waarom wordt ik er onzeker, zenuwachtig en ongemakkelijk van als ik ermee geconfronteerd wordt. Is het, het geluid, de knal, het onvoorspelbare, het onverwachtse of alles bij elkaar. Zeker is dat ik niet tegen de knal kan en deze het engst vind. In mijn zoektocht ben ik er alleen nog niet achter wat mij in deze angst triggert omdat het uit te weg gaan toch nog steeds mijn hoogste prioriteit heeft.

 

De een ziet in dit stuk misschien wel herkenning en vraagt zich dezelfde vragen af bij zijn of haar angst. Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende angsten. Voor sommige kan iets heel kleins of juist iets heel groots angstaanjagend zijn, lastig en vervelend voor de andere begrijpelijk en blij dat ze er geen last van hebben. Zo ben ik ook blij dat ik heel veel andere angsten niet heb, maar kan ik wel begrijpen als mensen ergens bang voor zijn wat voor andere als iets gewoons gezien wordt.

 

Gelukkig merk ik door het te delen dat het misschien toch niet zo bizar of vreemd is maar juist iets waarin de mensen om mij heen het begrijpen en accepteren als iets wat bij mij hoort. Niet wordt veroordeeld op wat er is maar juist, als het lukt, rekening mee willen houden. Ik blijf het daarom delen om er toch aandacht voor te vragen en hopelijk andere te stimuleren, inspireren om ook hun angst te delen ook al lijkt het misschien een beetje gek.

 

Zoals vaak bij de bizarre lijstjes bijgeschreven staat, deze angsten wil je niet hebben. Nee dan klopt, je wilt het liever niet hebben, maar er zijn nu eenmaal die angsten die misschien toch niet zo bizar, vreemd of gek zijn zoals ze lijken.

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.